вівторок, 22 травня 2018 р.

17 травня - Міжнародний день вишиванки

Вишива́нка або виши́ванка — новітня назва народної русинської (української й білоруськоїсорочки, прикрашеної орнаментованою вишивкою. Важлива складова українського національного вбрання.
У всі часи цінувалася ручна робота, тому вишиванки ручної роботи — це дорогоцінний труд, який вносить майстер, вишиваючи орнамент. Орнамент вишивок ділиться на три основні групи: 
Абстрактний (геометричний) орнамет. 
Рослинний орнамент. 
Тваринний орнамент 
Рослинний орнамент тепер можна зустріти не тільки в вишиванках, а і в колекціях іменитих дизайнерів, натхнених культурою і традиційним костюмом українського народу. Особливо приємно бачити, що навіть іноземні знаменитості носять блузи в стилі української вишивки.
Кожен колір має своє значення, адже вишиванка традиційно вважається оберегом для свого володаря. Свою першу вишиванку немовля отримувало з тканини, обробленої свічками хресних при хрещенні. Така вишиванка охороняла дитину від негараздів і всього поганого, в деяких регіонах навіть вишивали на непомітній частині цієї вишиванки червоний хрест.
Кольори візерунків несуть в собі такий таємний сенс: Білий колір — служив захистом від злих сил. Таку вишиванку вибирали молоді дівчата для підкреслення своєї природної краси. Чорний колір — колір печалі і песимізму, найчастіше його вибирали для покійних і скорботних. Червоний колір — цей колір несе удачу і захист. Жовтий колір — багатство і благополуччя, символізує сонце, як енергію для всього живого. Зелений колір — колір народження і зростання.
У наш час вишиванки виготовляються з різних тканин і в різній техніці виконання. Крім вишивки хрестиком або гладдю, візерунки на вишиванках розшиваються бісером. Такий варіант підходить в-першу чергу для жіночої вишиванки. Візерунок виглядає об’ємним.





Немає коментарів:

Дописати коментар